logo

museaMuseum Collectie Brands   
Gedurende 65 jaar verzamelde Jans Brands heel veel boeken en objecten, zo ontstond een uitzonderlijke collectie. Jans zag als kind het bijzondere van alledaagse dingen en wat anderen weg zouden gooien bewaarde hij. Op rommelmarkten kocht hij boeken en voorwerpen die hij interessant vond en op veilingen wist hij unieke en kostbare objecten te verwerven. Zo groeide de verzameling in omvang, onderwerpen en waarde. Jans is zijn hele leven vrijgezel gebleven en gedurende 65 jaar verzamelde Jans Brands heel veel boeken en objecten. De verzameling van Jans Brands is omvangrijk. Losse stukken, maar ook diverse deelcollecties. Penningen, munten, kaarten, sieraden, dias uit de veenkoloniën, kalenders, curiosa, archeologica, kleding, serviesgoed en glaswerk, te veel om op te noemen.
naar website

Harmonium Museum    
In 1953 kochten de ouders van Jan Vos een harmonium bij Piano- en Orgelhandel Boot uit Bodegraven. Deze firma had zich gespecialiseerd in het moderniseren van harmoniums. Binnenwerken werden gerestaureerd en in nieuwe kasten geplaatst. Hier was in die tijd meer vraag naar dan naar harmoniums met originele kasten. Zo kwam Jan Vos voor het eerst in aanraking met een harmonium. Hoewel het de bedoeling was dat hij hierop zou leren spelen, ging zijn interesse al gauw meer uit naar de constructie van het instrument. Jaren later, toen de belangstelling voor het harmonium was afgenomen, onder meer door de opkomst van elektronische instrumenten, ontfermde Jan Vos zich over het instrument van zijn ouders. Hiermee is het allemaal begonnen. Het uiteindelijke resultaat: een museum met zon 250 instrumenten, waarvan er steeds in wisselende formatie ongeveer 150 zijn tentoongesteld.
naar website
 
Industrieel Smalspoormuseum   
Het museum, dat volledig op vrijwilligers draait, beschikt over een grote collectie smalspoorlocomotieven, wagens, werktuigen, fotos en ander materiaal. In de turfstrooiselfabriek, die voor bezoek geopend is, bevinden zich nog de originele productiemachines. Hier krijgt u een indruk van het vroegere productieproces van turfstrooisel. Het is de enige, in originele staat behouden, turfstrooiselfabriek van ons land. Op het museumterrein staat ook de 4-sporige smalspoorremise gebouwd in 1910, die jaren dienst heeft gedaan als werkplaats voor het museum. Zowel de turfstrooiselfabriek als de remise zijn Rijksmonument.
naar website

Museum Meringa   
In museum Meringa, open sinds 2004, vindt u allerlei landbouwverzamelingen uit grootmoederstijd, zoals oude tractoren, landbouwmachines en handgereedschap. Museum Meringa is een museum met een privé verzameling. U vindt er van alles uit het verleden, maar ook uit het heden. Onder andere kamers uit oma’s tijd, met de eerste wasmachine, kaasrasp en diverse strijkbouten, teveel om allemaal op te noemen. In de tuin vindt u o.a. stationaire motoren, oude tractoren, landbouwmachines en diverse landbouwhandgereedschappen.
naar website

Museumboerderij Nabershof   
Het erf De Naobershof maakte deel uit van enkele erven die samen “de Haag” vormden. In 1956 bleek de boerderij erg verwaarloosd te zijn. De gemeente Emmen was voornemens om de oude Saksische boerderij te slopen en er zou een nieuw sportveld aangelegd worden. Maar gelukkig, in de jaren ’50 kocht Koos Naber de Hillegienshoeve en met steun van de toenmalige burgemeester Gaarland wist Koos de Saksische boerderij te behouden onder de voorwaarde dat het in goede en originele staat hersteld moest worden.
naar website

Museum Nelis de Boer   
Nelis en Lenie de Boer exploiteren De Woonboot van Nelis en Leentje. Ze hebben een gezellige een koffie en theeschenkerij in een museum met spullen uit grootmoeders tijd waarbij Nelis na de rondleiding steevast de accordeon pakt en er samen met Lenie een geweldig meezingfeest van maakt.
naar website

Zandstrooiboerderij Zwaantje Hans-Stokmans Hof   
De Zwaantje Hans Stokman’s Hof is een fraai gerestaureerde Saksische boerderij met schuur uit de 17e eeuw. In 1877, zoals de gevelsteen boven de baanderdeur ons er aan herinnert, heeft een verbouwing plaatsgevonden waarbij de boerderij is ingekort. De familie Hans werd in 1885 eigenaar van het pand. Deze, uit de Graafschap Bentheim in Duitsland afkomstige familie heeft bijna 100 jaar in de boerderij gewoond.  Een van de laatste leden van de familie was Zwaantje Hans. Zij heeft het zandstrooien in ere gehouden en van deze boerderij een toeristische attractie van formaat gemaakt.
naar website

Van Gogh-huis   
Het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam/Veenoord is het enige openbaar toegankelijk pand in Nederland waar één van de beroemdste schilders ter wereld, Vincent van Gogh, woonde en werkte. In 1883 werkt en woont Vincent twee maanden lang in het logement en het is de uitvalsbasis voor zijn ontdekkingstochten door het veengebied. Zijn doel is om de ´gewone´ mens, en dan met name de landarbeider, te schilderen. In het Van Gogh Huis staat u in de kamer waar Vincent van Gogh in 1883 logeerde. Zijn bed staat nog op dezelfde plaats, de tekendoos is open, het verfpalet klaar voor gebruik. Misschien maakt Van Gogh een lange wandeling door het veen, het lijkt alsof hij elk moment weer terug kan komen...
naar website

Veenpark, De wereld van het veen   
In het Veenpark in Barger-Compascuum, bij Emmen, komt de Drentse veenhistorie tot leven.  Je rijdt en vaart er door nostalgische dorpen en een natuurlijk hoogveengebied met echte turfafgraving. De bakker, de kruidenier, de klompenmaker en de turfsteker zijn er elke dag aan het werk.
naar website
 Veenloopcentrum    
Het Veenloopcentrum Weiteveen is een particulier initiatief van dorpsbewoners om onder begeleiding van gidsen veenlopen aan te bieden in het Natuurreservaat Bargerveen.
naar website
Snikke de Johannes Veldkamp  
De snikke Johannes Veldkamp is in 1907 in Lemmer gebouwd. Het is een zogenaamde Groningse trekschuit, die 19,66 meter lang en 3,36 meter breed is. Tegenwoordig wordt de snikke gebruikt voor vaartochten over de kanalen van zuidoost Drenthe. De schippers en gastvrouwen van de snikke zorgen er voor dat het de gasten aan niets ontbreekt.
naar website
 
Museum ergens in Nederland  
Stichting Museum Ergens in Nederland 1939 - 1945 is een verzameling militaria uit de Tweede Wereldoorlog, die sinds 28 maart 2015 is tentoongesteld in het museum in Emmen. De militariaverzameling, die vanaf de jaren 80 is opgebouwd, bevat duizenden voorwerpen die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben en en tot en met 1945 zijn gemaakt.
naar website

Jan Drenthe te Valthermond   
En museum met een groot aantal tractoren en landbouwwerktuigen.
naar website
Staatsbosbeheer   
Het Bargerveen is één van de grootste hoogveenrestanten van Nederland. Hier vind je nog een stukje onvergraven hoogveen, met voor Nederland unieke plantensoorten, zoals vijfrijig veenmos en lange zonnedauw. Het natuurgebied bestaat uit 3 deelgebieden. In deze gebieden is het veenpakket op verschillende manieren afgegraven, van handmatig tot mechanisch. Op sommige plekken zijn destijds bij de huisjes fruitbomen aangeplant, terwijl op andere plekken ooit boekweit werd verbouwd. Hierdoor vind je in Veenland allerlei soorten natuur.
naar website